onsdag 1 februari 2012

Högrevsbolognese


Efter att läst sista nummret av Lagalätt (hur man kan lägga ner världens bästa mattidning förstår jag inte) så bestämde jag mig för att testa detta långkok. Det visade sig vara en riktig fullträff! Supergott!

Högrevsbolognese
30 min + 1 ½ timme koktid
6 portioner
3 gula lökar
3+2 små vitlöksklyftor
½ chilifrukt, t.ex. spansk peppar, urkärnad
2 stora morötter
600 gram högrev
½ paket bacon (40gram)
2 msk koncentrerad oxfond
4dl vatten
2 ½ dl rödvin
2 burkar körsbärstomater (á  400 gram)
1 kruka basilika
300 gram pasta
40 gram parmesan

Olivolja
Salt + nymald svartpeppar

1.       Skala och hacka lök och 3 vitlöksklyftor. Finhacka chilin. Skala morötterna och tärna fint.
2.       Trimma köttet från ev senor och skär resten i tärningar (2x2 cm). Strimla baconet.
3.       Hetta upp en gjutjärnsgryta eller en stor kastrull med 2 msk olivolja. Bryn köttat hastigt i två omgångar.
4.       Bryn lök, vitlök och chili tillsammans med köttet. Tillsätt morot, fond, vatten, rödvin, tomater och bacon. Krydda med 1 tsk salt och ½ tsk peppar. Koka upp och låt puttra under lock ca 1 ½ timme. Rör om då och då.
5.       Hacka basilikan grovt och finhacka 2 små vitlöksklyftor. Rör ner i grytan en kort stund före servering. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Koka pastan enligt anvisning på paketet. Riv parmesan.
6.       Ge bolognesen ett uppkok. Servera med nykokt pasta och riven parmesan.

Vi hade två kartonger (á 250gram) färska körsbärstomater samt en burk krossade tomater i. Vi hade ingen chili och ingen basilika. Jag tog kalvfond istället för oxfond för det var det jag hade hemma. Hade i extra morötter för att vi gillar det. Hade nog med än 600 gram kött också. Kokade grytan i mer än två timmar.
Glöm inte ett glas rött till kocken också!

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar